Čo je to Quokka? 15 faktov o „najšťastnejšom“ stvorení na Zemi

Kedy National Geographic považuje za zviera „Najšťastnejší na zemi,“ beriete na vedomie. A určite, usmievavé vačkovce veľkosti medvedíka známe ako quokky dostávajú toto meno z dobrého dôvodu. Aj keď nemôžete mať kvokku ako domáceho maznáčika, môžete na internete nájsť množstvo ich múdrych fotografií, alebo si dokonca urobiť výlet a navštíviť ich na ich rodnom ostrove (ktorý prakticky zamorili roztomilosťou). Iste, tento rozkošný druh môže byť dosť neznáme pre väčšinu sveta - ale úprimne povedané, zaslúži si to všetky pozornosť.

Takže, čo to vlastne quokka je? A čo ich robí tak neodolateľne roztomilými? A prečo na svete ľudia tak radi fotografujú „kvokka selfie“ ?! No, už sa nečuduj. Zhromaždili sme 15 faktov, ktoré musíte vedieť o týchto málo známych stvoreniach. Tu je všetko, čo potrebujete vedieť o týchto fantastických zvieratách (vrátane toho, kde ich nájdete).

Čo je to quokka?

Quokky sú malé klokany (myslím: rovnaká rodina ako kengury, ibaže títo malí chalani dorastajú do veľkosti domácej mačky), s krátkymi chvostmi, krátkymi tvárami a okrúhlymi ušami na temene hlavy. Ale najpozoruhodnejším atribútom kvokky je jej tvár: Všetky kvokky sa javia ako neustále sa usmievajúce, čo im prinieslo to sladké „najšťastnejšie zviera na zemi“. Oni boli pôvodne objavené holandskými prieskumníkmi v 17. storočí, ktorý si ich pomýlil s veľkými potkanmi a považoval ich rodný ostrov za „hniezdo Rotte“. (V preklade znamená „krysie hniezdo“.)

Kde žije quokka?

Quokkas žije v Austrálii, ale aj keď ste rodákom z tohto regiónu, nenájdete ho iba na záhrade. Títo malí chalani pochádzajú z juhozápadnej Austrálie (pri pobreží Perthu), pričom najväčšia populácia žije na ostrove Rottnest.



Ako vyslovíte quokka?

Quokky dostávajú svoje meno od domorodých obyvateľov, ktorí žili v oblasti King George Sound v juhozápadnej Austrálii, keď boli prvýkrát objavení. Názov sa vyslovuje „kwaa-ka“.



usmievavá quokka

Shutterstock

Môžete mať kvokku ako domáceho maznáčika?

Bohužiaľ, kvokky sú chráneným druhom v Austrálii a na celom svete Zákon o ostrovnom úrade Rottnest z roku 1987 , nemôžu byť chované ako domáce zvieratá. Tiež nesmiete brať quokky z Austrálie, aby ste boli domácim miláčikom, čo znamená, že s najväčšou pravdepodobnosťou nejaký na ich rodnom ostrove nájdete.

Ako sa stali quokky populárnymi?

Vďaka tomuto nekonečnému úsmevu sú kvokky intenzívne fotogenické - až tak, že sa stali známymi v celosvetovom meradle po tom, čo muž zverejnil „quokka selfie“ s usmievavým chlpatým tvorom, ktorý sa stal virálnym, a umiestnil ich na mapu.



Čo jedáva quokka?

Quokky radi papkajú lístie, kríky, trávy a rastliny, ktorých sa v hojnej miere vyskytuje na ostrove Rottnest aj v Austrálii na pevnine. Praví bylinožravci, zvlášť milujú maškrtenie z mäty piepornej. Pre štíhlejšie časy ukladajú tuk do svojich rozprávok.

Môžem pohladiť kvokku?

Nie, v skutočnosti je nelegálne hladkať kvokku. Tieto tvory musia zostať v divočine - čo austrálske úrady berú vážne. Nielen, že je nelegálne natiahnuť ruku a pohladiť sa tieto cuties, ale budeš tiež fackovaný super pokuta 300 dolárov za to.

Quokky môžu mať kdekoľvek od 15 do 17 detí.

Títo teplokrvní chlapíci rodia naraz iba jedno dieťa, ale detské kvokky rýchlo dozrievajú, takže dospelí kvokki môžu rodiť dvakrát ročne. Za 10 rokov života (to je priemer) by mohli vyprodukovať kdekoľvek od 15 do 17 detí.

Rovnako ako kengury nosia svoje deti vo vrecku.

Slovo „vačkovec“ pochádza z Latinsky marsupium , čo znamená „brušný vak“. Rovnako ako klokany, vombaty, klokani, vačice (alebo ak sme v poriadku, vačice), koaly a iné vačkovce, majú ich aj kvokky.

dieťa quokka vo vrecku

Christine Mendoza / Unsplash

Dieťatku quokka sa hovorí „joey“.

Ďalšou podobnosťou s ich austrálskymi domorodcami, klokanmi a koalami, sú detské kvokky, ktoré sa nazývajú „radosti“. Ou!

Quokky niekedy hodia svoje deti na ochranu.

Keď sú ohrozené, dospelé kvokky sú niekedy známe hádzať ich deti z vrecúšok, ktoré slúžia na rozptýlenie, a poskytujú dostatok času na prekonanie hrozby.

Radi sa motajú v balíčkoch.

Tam, kde je jedna quokka, je pravdepodobne viac. Títo muži sú so svojimi druhmi spoločenskí a majú tendenciu byť navzájom pokojní. Na rozdiel od niektorých iných cicavcov obvykle nebojujú o jedlo alebo o kamarátov.

Quokkas vie plávať.

Aj keď to nie je ich prvá voľba, kvokky sú vo vode viac ako schopné. Ich hlavné biotopy sú na pevnine a väčšinou trávia čas na stromoch a kríkoch. Navyše, ich rodný ostrov môže vydržať mesiace bez dažďov, takže sú zvyknutí na suchu.

quokkas usmievavé zviera

Shutterstock

Quokky sú chránené Svetovou divočinou.

Svetová nadácia pre voľne žijúce zvieratá je zameraná na udržiavanie ich súčasného biotopu a kontrolu predátorov.

Je smutné, že quokkám hrozí vyhynutie.

Quokky sú považované za zraniteľné voči vyhynutiu Medzinárodná únia pre ochranu prírody . Podľa štúdie z roku 2014, ktorá sa uskutočnila na pevnine, tento druh stratil za posledných 200 rokov na pevnine 50 percent svojho biotopu John Woinarski Austrálskej vedeckej a priemyselnej výskumnej organizácie Commonwealth alebo CSIRO .

Ak chcete objaviť úžasnejšie tajomstvá o tom, ako žiť svoj najlepší život, kliknite tu aby ste nás sledovali na Instagrame!

Populárne Príspevky